Om te dienen, moet je verdienen
In 2023 tekenden bestaande en nieuwe coöperanten voor net geen 25.000 aandelen bij. Daarmee geloven we in het feit dat samen sterker, beter maakt. Coöperant worden van Febelco betekent dat je deel wordt van Febelco Group. Wie we daarmee bedoelen en hoe ze hun steentje bijdragen tot het resultaat van de coöperatie (nu en in de toekomst), dat lees je hier.
Febelco groothandel – creating healthier futures together
Het grootste en meest bekende lid van de familie is natuurlijk de groothandel. Goed voor
- 1200 werknemers; gaande van accountmanagers op de baan, klanten- en infodienst aan de telefoon, magazijniers die producten ontvangen, verwerken en verzamelen in de groene bak, over chauffeurs op ronde en centrale diensten die o.a. waken over de stock, tot vestigingsdirecteuren die alles in goede banen leiden.
- 8 vestigingen, 1 centrale zetel
- 95 miljoen gepickte stuks per jaar
- 17.000 bestellingen per dag
- 45.000km per dag op de baan, goed voor een rondje rond de evenaar
Kernactiviteit: een onmisbare schakel in de keten van de gezondheidszorg, door 3.000 zelfstandige Belgische apothekers dagelijks tijdig en volledig te voorzien in de gevraagde (para)farmaceutische producten. Daarnaast wil Febelco de apotheker ook ontzorgen, met kortingen, voordelen en andere diensten ter ondersteuning van een goede werking van de apotheek. Dat doet het op basis van vijf strategische pijlers: gedifferentieerde services, evenwichtige productmix, operational excellence, mensen die het verschil maken, en nieuwe markten in de zorg. Daarbij is het uitgangspunt tevreden en geëngageerde apothekers en coöperanten.
Geschiedenis: in 1916 startten drie Antwerpse apothekers een samenwerkingsverband op tegen de achtergrond van Wereldoorlog I. Het concept werd populair en waaide over naar de andere provincies, tot in de jaren ’80 van de vorige eeuw coöperaties werden opgekocht door buitenlandse groothandels. De drie overblijvende groothandels Lifak, Asma en Internos fusioneerden in 2002 tot Febelco, nadat een vierde lid verdween in de handen van een Nederlandse overnemer.
Wat werd opgezet door apothekers, voeren we vandaag verder uit vanuit dat coöperatief gedachtegoed: samen met apothekers voor apothekers.
Doet Febelco ook: de belangen van het beroep verdedigen door middel van lobbywerk bij de overheid, tekorten helpen bestrijden en een goede verstandhouding met 600+ leveranciers bewerkstelligen.
Livlina – because life can’t wait
Met vestigingen in Sint-Niklaas, Zolder en Tessenderlo, is dit het grootste farma opslag- en distributiebedrijf van de Benelux. Goed voor:
- 260 medewerkers
- 110.000 paletten aan opslagruimte
- Jaarlijks 215.000 ontvangen palletten
- Jaarlijks 240 miljoen doosjes verzonden
Kernactiviteit: Opslag en distributie van farmaceutische producten. Livlina zorgt ervoor dat de juiste producten tijdig bij de klanten geraken.
Geschiedenis: gestart in 1993 als Pharma Distri Center, beheerde Livlina de voorraden van tal van grote farmaproducenten en leverde die uit bij klanten in de Benelux, Duitsland en een deel van Frankrijk.
Sinds 2021 gaan ze verder onder de naam Livlina, wat levenslijn betekent. “We verdelen immers niet alleen medicatie, maar ook gezondheid, gemoedsrust en geluk aan alle patiënten. We creëren als het ware een 'levenslijn' voor iedereen die de producten van de Europese farmaceutische industrie zo hard nodig heeft. We zijn blij dat we als essentiële schakel in deze levenslijn een bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van miljoenen mensen."
Doet Livlina ook: investeren in innovatieve technologieën en inzetten op een grote expertise als het gaat over gecontroleerde opslag. Door overbodige tussenstappen in het logistieke proces weg te laten, zorgen ze voor de meest efficiënte levenslijn tussen producent, groothandel, apotheker en patiënt.
Sodiap – apotheken in handen van apothekers
Sodiap houdt apotheken die naar niet-apotheek gerelateerde groeperingen dreigen te gaan, in Belgische handen. Dat resulteert sinds 1967 in:
- 150+ enthousiaste medewerkers
- 30+ unieke apotheken in 6 Belgische provincies (met een zwaartepunt in de regio’s West- en Oost-Vlaanderen en Henegouwen)
- 55+ jaar specialist in apothekenbeheer
Kernactiviteit: apotheken vrijwaren van ‘externe’ overnames (= door een buitenlandse speler of een groep die niet gerelateerd is aan apothekers).
Geschiedenis: Sodiap – oorspronkelijk een afkorting voor Sociaal Dienstbetoon aan Apothekers – werd in 1967 naar Waals model opgericht. Tot aan de vestigingswet in 1971 kon je in België zomaar een apotheek opstarten en was overlaten of overnemen een minder aangewezen parcours. Mutualiteiten kochten toen volop apotheken in overname op. Later verschenen er ook buitenlandse spelers op de overnamemarkt, met alle gevolgen van dien. Het zelfstandige Belgische karakter van een apotheker kunnen bewaren paste perfect binnen de visie van Febelco Group, waar Sodiap in 2002 deel van werd.
Doet Sodiap ook: de apotheken in beheer overdragen aan een gemotiveerde apotheker, die de patiënt op een autonome manier de nodige farmaceutische zorg kan verlenen.
HC Pharma - Individuele medicatievoorbereiding
Onder Sodiap zit HC Pharma. Dit fijne bedrijf uit Hamme staat in voor individuele medicatievoorbereiding. Een extra troef naar de patiënten van onze apothekers toe, zonder de zware investering van een robot.
- 10.000 geholpen patiënten per week
- 250.000 zakjes medicatie per week
- Dienstverlening mogelijk vanaf 1 patiënt
Kernactiviteit: geïndividualiseerde medicatiezakjes verzorgen voor ambulante patiënten en patiënten die in een instelling verblijven. Dit verhoogt therapietrouw bij de patiënt, waardoor kansen op fouten bij de toediening tot een minimum herleid worden.
Geschiedenis: HC Pharma begon in 2010 met IMV, op vraag van de markt. Heel wat apothekers zagen hun woonzorgcentra vertrekken naar andere partijen. De bedoeling was om ook de apothekers met maar 1 WZC-klant te kunnen blijven bedienen.
Sindsdien is de organisatie enorm geëvolueerd. Na een grote uitbreidingsfase in 2015 beschikt HC Pharma vandaag over een productieruimte van 400 m², waarbij elke stap in het IMV-proces zo goed als fully automatic verloopt.
Met een productieruimte onder overdruk, een constante monitoring van belangrijke parameters zoals temperatuur en luchtvochtigheid en strenge hygiënevoorschriften voor het personeel slaagt het team van HC Pharma erin om de therapietrouw van meer dan 10.000 behandelingen per week hoog te houden.
Doet HC Pharma ook: zorgen voor een ruim aanbod in het formularium
Axone Pharma – farmaproducten in de markt zetten
Tot slot is er Axone Pharma, dat laboratoria helpt om hun producten tot bij de apotheker, en in het verlengde, bij de patiënt te krijgen. Hoe? Door een op maat gemaakte sales- en marketingstrategie.
- 35-koppig dynamisch team in Eigenbrakel
- Actief in België en Luxemburg
- 6 x genomineerd voor Trends Gazellen
Kernactiviteit: sales-en marketing ondersteuning voor partners uit de farmaceutische industrie
Geschiedenis: sinds 2011 maakt Axone Pharma deel uit van Febelco Group.
Doet Axone Pharma ook: de verdere ontwikkeling van Febelcare, de eigen lijn van Febelco, dat dit jaar zijn 10-jarig jubileum viert.
Febelco Group: +1,5 miljard omzet
Een coöperatie is geen liefdadigheidsinstelling of vzw, maar een bedrijf dat – net als alle andere ondernemingsvormen – stevig gerund moet worden. Elk jaar is Febelco Group goed voor meer dan anderhalf miljard euro aan omzet, waarvan we de winst slim inzetten:
- Febelco: op basis van de vijf strategische pijlers zet het verder in op wederzijds engagement tussen de diensten van Febelco en de noden en wensen van de apotheker vandaag.
- Livlina: verdere uitbouw van hun activiteiten zodat ze klanten kunnen blijven ontzorgen, daarnaast blijven inzetten op verbeteringen van het magazijn, zodat de verwerking van goederen nog sneller en efficiënter verloopt.
- Sodiap: de apotheken in beheer futureproof maken door te investeren in robots, en nieuwe machines voor HC Pharma
- Axone Pharma: de zelfstandige apotheker verder ondersteunen in de essentie van zijn beroep, nl. de dienstverlening aan patiënten.
Of, om het met de woorden van Stefaan Olaerts, voorzitter van de Nationale Raad van de Coöperaties te zeggen: “Om als coöperatie te kunnen dienen, moet je ook verdienen.” En daar werken we samen aan, elke dag.