home NL FR print  


Febelco, dichtbij elke apotheek

Febelco, de belangrijkste Belgische groothandelaar-verdeler van geneesmiddelen.

Febelco is de grootste Belgische groothandelaar-verdeler van geneesmiddelen, met een marktaandeel van 43% (marktpenetratie in Vlaanderen is zelfs meer dan 60%) en een omzet van 1,3 miljard euro. Febelco verwerft hierdoor een plaats in de top 100 van de Belgische bedrijven.

Het marktsegment van Febelco omvat Vlaanderen, het Brusselse gewest en gedeeltelijk Wallonië. Het klantenbestand bestaat uit meer dan 2.500 apotheken die dagelijks tot viermaal toe bevoorraad worden, door middel van 220 bestelwagens en vanuit acht verkooppunten verspreid over gans Vlaanderen nl. Brugge, Izegem, Kortenberg, Olen, Sint-Niklaas, Zolder, Wijnegem en Frameries. De dagelijkse afstand die hiervoor wordt afgelegd door de ganse Febelco-vloot, overtreft die van de omtrek van de aarde ttz meer dan 50.000 km. Febelco telt 1200 werknemers.

Als coöperatieve groothandelaar-verdeler verzorgt Febelco de distributie voor en komt tegemoet aan de vraag van alle zelfstandige apothekers.

Naast de groothandelsactiviteit die uiteraard de hoofdactiviteit blijft, ging Febelco ook op zoek naar diversificaties om nog meer toegevoegde waarde te kunnen realiseren. Enkele van deze bijkomende activiteiten werden ondergebracht in zijn dochterondernemingen:

- Pharma Distri Center, kortweg PDC, neemt als pre-wholesaler voor een belangrijke groep fabrikanten de logistiek waar.
Pharma Distri Center is gespecialiseerd in de opslag en orderverwerking van farmaceutische producten voor humaan en veterinair gebruik. Vanuit het centraal magazijn in Sint-Niklaas worden dagelijks meer dan 1.000 bestellingen verwerkt en verstuurd naar apotheken, farmaceutische groothandels en ziekenhuizen in de Benelux. Zij biedt, als uitstekende partner voor de industrie, hoge kwaliteit, zekerheid en een uitstekende service!

- Febelfarma, een apotheek overnemen of overlaten doet u in vertrouwen. Hiervoor is Febelfarma de ideale partner.
Een uittredende apotheker kan beroep doen op onze medewerkers om via ons bestand een volwaardige overnamekandidaat te vinden. Bovendien wordt de overlater op weg geholpen voor het opstarten van de overname. Febelfarma begeleidt en adviseert kandidaat-overnemers bij het zoeken naar en het verwerven van een apotheek. Indien nodig kan Febelco bij het realiseren van een overname de jonge kandidaat via financiële steun helpen z’n droom te realiseren.

- Sodiap, sinds 2008 is er een structurele samenwerking tussen Febelco cvba en Sodiap cvba, een coöperatieve gespecialiseerd in het beheer van apotheken. Dat heeft in 2008 en 2009 geresulteerd tot het verwerven van verschillende apotheken die anders in handen zouden komen van niet beroepsgebonden of buitenlandse groepen. Anderzijds werden er reeds een aantal apotheken overgedragen aan jonge apothekers die hiermee hun toekomst konden realiseren.
Sodiap cvba vervult als dochter van Febelco cvba een mooie rol in de uitbouw van de strategie van de coöperatieve.

- Mauroy sa, sinds 16 februari 2009 is Mauroy een 100% dochteronderneming van Febelco geworden. De samenwerking met Mauroy zorgt ervoor dat Febelco ook in het Franstalige landsgedeelte verder wordt uitgebouwd tot een gevestigde waarde. De werkregio’s Febelco/Mauroy zijn aansluitend en complementair.
De overname van Mauroy door Febelco is een uitgelezen kans om zowel de strategie van Febelco als die van Mauroy te realiseren. Mauroy blijft als zelfstandige dochteronderneming haar regio bedienen en zal kunnen steunen op de diverse diensten van Febelco.

Ook andere opportuniteiten zullen in de toekomst bestudeerd worden maar enkel als zij een meerwaarde betekenen voor Febelco, en dus voor zijn aandeelhouders.